HRW: geen vrijheid en geen rechten in Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft tijdens zijn regeerperiode 'vrijwel niets' gedaan aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie en het uitbreiden van de vrijheden in het land. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag gezegd. Assad is zijn belofte tot hervormingen niet nagekomen.

"Of president Assad nu een hervormer wilde zijn die werd gehinderd door de oude garde of een Arabische leider is die niet wil luisteren naar kritiek, de uitkomst voor het Syrische volk is hetzelfde: geen vrijheid, geen rechten", aldus Sarah Leah Whitson, chef Midden-Oosten bij HRW.

HRW schrijft in haar rapport dat de geheime politie van Syrië mensen zonder arrestatiebevel vasthoudt en compleet straffeloos mensen kan martelen. Ook spreekt het rapport van wijdverbreide censuur en een verbod op websites zoals de sociale netwerksite Facebook.

Syrië probeert de internationale isolatie van het land te doorbreken en de relatie met Arabische en Westerse landen te verbeteren. De Verenigde Staten heeft de banden met Syrië aangehaald in de hoop het land weg te houden van Iran en militantengroeperingen Hezbollah en Hamas.

Assad is ook bezig met het opheffen van de economische beperkingen in het land. Die beperkingen zijn ingesteld door zijn vader en voorganger Hafez Assad. De president heeft de regelgeving omtrent banken versoepeld en heeft geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken. Bovendien bevordert hij toerisme en scholing. Zijn liberale economische beleid koppelt hij echter niet aan politieke hervormingen.

Syrische regeringsmedewerkers konden vrijdag niet bereikt worden voor commentaar. Meestal wordt er echter niet gereageerd op kritiek.