Pleidooi voor onderzoek gevolgen Tsjernobyl

Bijna 25 jaar na de kernramp in Tsjernobyl moet er een onderzoek komen naar de precieze gevolgen ervan. Dat bepleit een groep Europese parlementariërs, aangevoerd door voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Volgens Omtzigt is nooit goed onderzocht wat de gevolgen van de kernramp zijn geweest voor de gezondheid van de bevolking van Oekraïne en Wit-Rusland. Hetzelfde geldt voor de schade aan het milieu en de sociaal-economische consequenties.

De ramp vond op 26 april 1986 plaats in Oekraïne, maar de gevolgen waren het grootst voor Wit-Rusland. Destijds hoorden beide landen bij de Sovjet-Unie. Het communistische regime gaf maar weinig informatie vrij over de ramp.

"Lastig is dat Wit-Rusland nu net het enige land is dat nog steeds een dictatuur is", zegt Omtzigt. Onderzoek naar de gevolgen van de ramp wordt volgens hem geblokkeerd door de autoriteiten.

Het voorstel van Omtzigt en zijn twintig collega's wordt besproken in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Wit-Rusland wil graag lid worden van deze organisatie, waar nu 47 Europese landen toe behoren.