[Tour] De etappe van vandaag

Aan het begin van de laatste Tourweek staat er weer een bergrit op het programma voor het peloton. Met Andy Schleck nog steeds in het geel wordt vanuit Pamiers koers gezet naar Bagnères-de-Luchon, waar de renners aankomen na een afdaling van de Port de Balès, een buitencategorie klim.

Pamiers
Pamiers is een stadje met een kleine 16.000 inwoners en is daarmee de grootste stad in het Ariège gebied. Doordat de oude binnenstad wordt omringt door kleine kanaaltjes wordt het ook wel klein Venetië genoemd.

Pamiers was nooit eerder opgenomen in het routeboek van de Tour de France.

Bagnères-de-Luchon
Bagnères-de-Luchon ligt in een kleine vallei en is een typisch bergdorpje. Met amper 3.000 inwoners heeft het tevens een klein inwonertal. Uiteraard is er ruimte om te gaan skiën in de winter, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo wordt er dan onder andere een Internationaal Filmfestival gehouden.

Het kleine dorpje Bagnères-de-Luchon was al liefst vijftig keer eerder gastheer voor een Tour-etappe. Met grote klimmen als de Port de Bàles, de Peyresourde en Portillon vond de Tour-organisatie het vaak een goede locatie om een etappe te starten of te laten finishen.

Etappebeschrijving
De etappe kent een rustige aanloop. Pas na 100 kilometer komt de eerste kuitenbijter in het parcours, namelijk de Col de Portret-d'Aspet van de tweede categorie. Nadat daarna de Col des Ares wordt beklommen (ook tweede categorie), gaan de renners door een klein stukje vallei door naar de slotklim, de Port de Balès.

De klim is 19,3 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. Op de top volgt er nog 21,5 kilometer aan afdaling, waarna in Bagnères-de-Luchon wordt gefinisht. Uiteraard is het weer de dag voor de klassementsmannen om het verschil te gaan maken, al zou het niet verrassend zijn als de ritzege naar een vroege vluchter zal gaan.


Profiel


Algemeen klassement na de veertiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 68.02,30
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,31
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,31
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,44
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Robert Gesink
Rabobank + 4,27
7 Levi Leipheimer (VS)
RadioShack + 4,51
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 4,58
9 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 5,56
10 Ivan Basso (Itaj) Liquigas + 6,52
50 Bram Tankink Rabobank + 59,20


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cunego
**** Fédrigo
*** S. Sanchez
** Contador, Menchov
* Van den Broeck, Roche, Schleck