Ex-verdachte valkuilen krijgt vergoeding

De Heldenaar die in 2008 was aangemerkt als verdachte van het graven van valkuilen met ijzeren pinnen krijgt een schadevergoeding van 22.500 euro. Dat heeft de rechtbank van Roermond woensdag bepaald.

De man zat honderd dagen vast en eiste een schadevergoeding van een ton, onder meer omdat zijn identiteit kort na zijn aanhouding bij de Heldense gemeenschap bekend was geworden. Justitie wilde niet meer geven dan een standaardvergoeding van negenduizend euro.

De rechtbank vond dat te weinig, onder meer omdat de man in zijn goede naam was aangetast door burgemeester van Helden Mat Vestjens (VVD). Die had meteen na zijn aanhouding gezegd dat niet alleen de dader van de valkuilen, maar ook de dader van enkele brandstichtingen was aangehouden. De verdachte was echter alleen voor de valkuilen aangehouden.

De rechtbank houdt er ook rekening mee dat de man door sommigen in Helden nog steeds wordt gezien als de valkuilengraver of brandstichter. Zo wordt hij via internet bedreigd, is zijn auto bekrast, is zijn woning met eieren bekogeld en zou hij met de nek worden aangekeken.

Voor het graven van de kuilen is nooit iemand veroordeeld. Wel werd Ferry B. uit Maastricht in 2008 veroordeeld tot twee jaar cel voor het leveren van de pinnen.