[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag gaat het peloton de Pyreneeën in. Met Andy Schleck in het geel wordt er koers gezet van Revel naar Ax 3 Domaines, waar gefinisht wordt bovenop een berg van de eerste categorie. De klassementsrenners zullen zich na enkele dagen van relatieve rust moeten laten zien.

Revel
De Tour kwam acht keer eerder aan in Revel, waaronder in 2000, toen Erik Dekker zijn tweede ritzege van die Tour de France boekte. Hij klopte toen Santiago Botero. Eerdere winnaars waren onder andere Rudi Altig en Paolo Savoldelli. Gisteren was Alexandr Vinokourov de sterkste.

Revel ligt aan de voet van de Zwarte Berg. Het dorp met 8.500 inwoners ligt tevens vlakbij het Saint-Ferréol meer, waar vele watersportliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Ax 3 Domaines
Ax 3 Domaines is een groot wintersportresort in de Pyreneeën. Het gebied kent 1.500 inwoners, die elke winter worden aangevuld met vele duizenden wintersportliefhebbers. Het gebied bevat onder andere de Bonascre, Saquet en Campels skigebieden.

De Tour kwam sinds 2001 drie keer eerder aan in Ax 3 Domaines. In 2003 was een kleine Spaanse klimmer er de sterkste en won zijn eerste Tour-etappe. Carlos Sastre won vijf jaar later de Tour de France.

Etappebeschrijving
De bergrit kent een rustige, maar geaccidenteerde aanloop. Pas na 140 kilometer koers wordt er echt geklommen. Dan doemt de Port de Pailhères op, een buitencategorieklim van 15,5 kilometer à 7,9 procent. Na de afdaling volgt direct de slotklim naar Ax-3-Domaines.

Ondanks dat deze ‘maar' van de eerste categorie is gaat hij toch pijn doen, want de 7,8 kilometer à 8,2 procent gaat na twee weken Tour toch flink pijn doen aan de kuiten. De klassementsrenners zullen zich niet sparen. Waarschijnlijk zullen renners die op achterstand staan zich proberen los te rijden op de Port de Pailhères om zo te hopen wat tijd goed te maken. Toch zullen waarschijnlijk Andy Schleck en Alberto Contador uit gaan maken wie de etappe wint.

 

Profiel


Profiel slotklim


Algemeen klassement na de dertiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 63.08,40
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,31
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 4,06
7 Robert Gesink Rabobank + 4,27
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 4,58
9 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 5,02
10 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 5,16
31 Bram Tankink Rabobank + 24,02

 


FOK!sport favorieten voor de etappe
*****
Contador
**** Schleck
*** S. Sanchez
** Gesink, Van Den Broeck
* Menchov, Leipheimer