Informateurs praten Beatrix bij

Informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) hebben woensdagmiddag koningin Beatrix verteld hoe het staat met de coalitieonderhandelingen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Woensdag was het de achtste dag dat de fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks bij de informateurs aangeschoven voor de onderhandelingen over de vorming van een paars-pluskabinet. Maandag meldden de informateurs nog dat de vier partijen 'voortvarend' aan de slag zijn gegaan met de vorming van dit kabinet.

De hoofdrolspelers hebben een radiostilte afgekondigd en laten zich niet publiekelijk uit over de gesprekken, maar maandag praatten Rosenthal en Wallage de pers even bij. Volgens de informateurs was over de 'grote knelpunten' nog geen overeenstemming bereikt, hoewel alle hete hangijzers, de bezuinigingen, woningmarkt, mobiliteit en veiligheid, al wel aan de orde zijn gekomen.

Of de onderhandelingen daadwerkelijk kans van slagen hebben, wilden ze niet zeggen "We werken niet met slagingspercentages." Wel zijn de partijen de 'vrijblijvendheid ver voorbij', stelden de informateurs.