[Tour de France] Uitslag tiende etappe

Sergio Paulinho is de winnaar geworden van de tiende etappe in de Tour de France. De renner van RadioShack klopte in de sprint Vasil Kirijenka.

Vlak na de start wisten Aitor Perez, Tony Martin, Daniel Oss en Jérémy Roy te ontsnappen. In het peloton kwamen er een aantal renners ten val waaronder Yaroslav Popovych en Robert Hunter. Ze vervolgden echter hun weg. De vier vooraan kregen weinig ruimte van het peloton dat door de wind in stukken was gebroken. Ze werden dan ook weer bijgehaald.

De Belgen Devenyns, Aerts, de Wit-Rus Kirijenka en de Portugees Paulinho leken wel de ruimte te krijgen. Na zo'n vijftig kilometer was de voorsprong ruim vier minuten op het peloton. Daartussen reden de Fransen Pierre Rolland en Maxime Bouet en die wisten zich bij de vier koplopers aan te sluiten.

De renners deden het rustig aan vanwege het warme weer. Op de top van de Côte de Laffrey, van de eerste categorie, was de voorsprong van de kopgroep op het peloton bijna acht minuten. Die voorsprong was 68 kilometer voor de finish al opgelopen tot ruim elf minuten. Omdat geen van de renners een gevaar voor het algemeen klassement was, mochten ze ook wegblijven. Ze bleven tot de finale van de etappe bij elkaar.

Daarin was het op de laatste beklimming van de dag Mario Aerts die als eerste een aanvalspoging deed, maar hij kwam niet weg. Daarna was het zijn landgenoot Devenyns die het probeerde en leek even weg te komen. Uiteindelijk bleken echter Paulinho en Kirijenka de sterksten bergop. Met zijn tweeën reden ze naar de finish, waar Paulinho uiteindelijk met een klein verschil de sprint won. Devenyns werd derde door de sprint van het achtervolgende groepje te winnen. Het peloton eindigde op meer dan veertien minuten.

In de top van het algemeen klassement deden zich geen verschuivingen voor.