'Kip of ei'-vraag eindelijk beantwoord

Wat was er eerder, de kip of het ei? Deze vraag die de mensheid al eeuwen bezighoudt, is nu eindelijk door de wetenschap beantwoord. De kip werd eerder door de evolutie gevormd dan het ei.

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat een eiwit met de naam ovocleidin (OC-17) van cruciaal belang is bij de vorming van een eierschaal. Dit eiwit wordt alleen geproduceerd door de eierstokken van een zwangere hen. Het kan dus niet anders dan dat de kip er eerder was dan het ei, zo concluderen onderzoekers van de Universiteit van Sheffield en de Universiteit van Warwick.

Met behulp van een supercomputer werd de moleculaire structuur van de schaal ontrafeld. Hierbij kwam men tot de conclusie dat OC-17 werkt als een katalysator, die de calciumcarbonaat in het lichaam van de kip omzet in calcietkristallen. Hierdoor wordt de harde schaal gevormd, die bescherming moet bieden aan de dooier.

"Lange tijd werd vermoed dat het ei er eerder was", laat Dr Colin Freeman van de Universiteit van Sheffield weten. "Nu hebben we eindelijk wetenschappelijk aangetoond dat de kip toch eerder was. Het bewuste eiwit werd al wel eerder ontdekt en gelinkt aan eivorming, maar door het nog intensiever te onderzoeken zijn we er achtergekomen hoe deze stof het proces beïnvloedt." De wetenschappers zijn er echter nog niet in geslaagd te ontdekken hoe de kip dan is ontstaan.