Vissterfte door warmte en noodweer

Vrijwel overal in het land is sprake van vissterfte na de warmte en het noodweer van de afgelopen tijd. Door het warme weer is de temperatuur van het water in sloten, plassen en meren gestegen. In warm water is het zuurstofgehalte lager. Daarbij is rioolwater tijdens de heftige regenbuien in sloten, plassen en meren terechtgekomen.

Het rioolwater moest naar de sloten, meren en plassen worden afgevoerd om te voorkomen dat water bijvoorbeeld in toiletten omhoog zou komen. Ook het rottingsproces in het rioolwater zorgt voor minder zuurstof, zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen woensdag. "Dus vissen hebben het moeilijk."

Waterschappen wordt aangeraden zo veel mogelijk door te spoelen en zo veel mogelijk kroos weg te halen. Ook kroos zorgt voor minder zuurstof in water. "Het doorspoelen is nog geen probleem, aangezien er vrijwel overal nog voldoende rivierwater is."

Het rioolwater kan hier en daar overigens ook voor stankoverlast zorgen. "Maar het was door de heftige regenbuien al flink verdund en direct daarna is al begonnen met doorspoelen."