'Langer zwangerschapsverlof levert weinig op'

Het kost 117 miljoen euro om het huidige zwangerschapsverlof van zestien weken met twee weken uit te breiden. Een verlenging met vier weken kost 322 miljoen euro. De meerwaarde is echter gering, blijkt uit onderzoek in opdracht van demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA).

De bewindsman voerde het onderzoek uit op verzoek van zijn partijgenoot en Kamerlid Eddy van Hijum. Van Hijum heeft 'serieuze indicaties' dat de huidige zestien weken te kort zijn, omdat daarna veel jonge moeders zich nog ziek melden.

Uit het onderzoek blijkt dat een langer verlof maar 'beperkte effecten' heeft op het ziekteverzuim en het beroep op zorg door de moeder. Ook heeft een langer verlof 'geen effect' op de gezondheid van kinderen. Meer verlof leidt echter wel tot extra loonkosten voor werkgevers.

Het Europees Parlement stemt dit najaar over een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien of twintig weken. Donner verzet zich hiertegen. De bewindsman verwacht meer van een flexibeler ouderschapsverlof en betere mogelijkheden om werk en privé te combineren.