'Grote tekorten bij Defensie'

Het Nederlandse leger kampt met grotere tekorten dan tot nu toe naar buiten is gebracht. Dat stelt Hans Couzy, oud-bevelhebber van de landmacht en voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO).

"Defensie kent grote financiële tekorten", zei Couzy woensdag op een persconferentie in Den Haag. "Er is een ernstig tekort aan reservedelen, munitie en persoonlijke uitrusting."

Nieuwe militairen krijgen geen complete uitrusting en kunnen hun schietoefeningen niet afronden door een tekort aan munitie. Voertuigen kunnen alleen worden gerepareerd door onderdelen uit andere voertuigen te slopen. Voorraadkasten blijven leeg.

Volgens Couzy zijn de problemen groter dan minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Van Middelkoop kondigde onlangs bezuinigingsmaatregelen aan, waarbij op allerlei zaken twintig procent wordt beknibbeld. Couzy vreest dat het daar niet bij blijft.

Couzy bepleit bezuinigingen op de ambtelijke staf in Den Haag in plaats van op de operationele capaciteit van Defensie. Volgens hem zijn er honderden miljoenen te besparen door het mes te zetten in overbodige bureaucratie. Ook moet Nederland niet meer meedoen aan de ontwikkeling van nieuwe wapensystemen, maar deze alleen nog 'van de plank' kopen.

De Federatie van Nederlandse Officieren waarschuwt de politiek verder om af te zien van grote bezuinigingen op Defensie. Anders dreigt er weinig over te blijven van de krijgsmacht, zeggen de officieren. Ze benadrukken wel dat zij zich erbij neer zullen leggen als een nieuw kabinet toch besluit te gaan bezuinigen.