Kok: rechtse coalitie niet goed onderzocht

Oud-premier Wim Kok vindt dat een coalitie van VVD, PVV en CDA niet voldoende is onderzocht. Dat zegt de PvdA'er in een interview met weekblad Vrij Nederland.

"De winst van de PVV is een sterk signaal dat door een grote groep kiezers is afgegeven. Dat is de reden, en dat zeg ik zonder enige vreugde, dat een coalitie over rechts met VVD, PVV en CDA serieuzer onderzocht had moeten worden", zegt Kok.

Het CDA heeft verdere gesprekken over de vorming van een rechts kabinet geblokkeerd door te stellen dat de VVD en de PVV het eerst onderling eens moesten worden. "Het CDA had daar niet zo makkelijk mee mogen weg komen", vindt de voormalig premier.

De huidige onderhandelingen over de vorming van een paars kabinet zijn volgens Kok 'niet onlogisch', maar hij voorspelt dat het 'niet eenvoudig' zal zijn om VVD, PvdA, D66 en GroenLinks tot een akkoord te brengen.

De 71-jarige Kok was vanaf 1994 minister-president van twee paarse kabinetten. Sinds zijn vertrek uit de politiek in 2002 heeft hij nauwelijks interviews gegeven. In Vrij Nederland zegt hij niet te begrijpen wat er met Nederland aan de hand is sinds de moord op Pim Fortuyn.

Een andere PvdA-prominent, oud-minister Ed van Thijn, zegt in weekblad Elsevier dat paars-plus niet is uit te leggen aan de kiezer. "Den Haag bouwt nu aan een paars-pluscoalitie en dat begrijpt het publiek totaal niet. VVD-stemmers hebben reden zich bedrogen te voelen", zegt de oud-burgemeester van Amsterdam.

Volgens Van Thijn is het haast onmogelijk om een stabiel kabinet te vormen. "Het CDA zou een coalitie met PVV en VVD niet overleven. Treedt een coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 aan, dan voelt iedereen zich genomen. Er is een diepe crisis."

Kok: rechtse coalitie niet goed onderzocht
Kok: rechtse coalitie niet goed onderzocht (Foto: Novum)