'Postzegels leveren meer op dan goud'

Postzegels sparen levert op de lange termijn meer op dan obligaties en goud. De rendementen kunnen op lange termijn oplopen tot gemiddeld zeven procent per jaar, zo hebben onderzoekers Christophe Spaenjers van de Universiteit van Tilburg en Elroy Dimson van de London Business School becijferd.

Britse postzegels leverden tussen 1900 en 2008 een gemiddeld rendement van zeven procent op. Het gemiddelde rendement over dezelfde periode op obligaties is 5,4 procent en op goud 4,7 procent. Alleen de rendementen op aandelen pakten met 9,2 procent hoger uit.

Postzegels kennen ook een relatief laag risico. Fluctuaties op de aandelenmarkt hebben geen grote gevolgen voor het rendement van postzegels. Dit maakt postzegels volgens de onderzoekers tot een goed 'diversificatie-instrument'. "Door te investeren in postzegels wordt het risico van een beleggingsportefeuille beter gespreid."

Postzegels zijn daarbij waardevast en daarmee bestand tegen inflatie. "Zeker in een economisch onzekere periode met een hoge inflatie kunnen beleggingen in postzegels een aantrekkelijke en relatief veilige investering zijn."

Het artikel van de onderzoekers verschijnt binnenkort in de Journal of Financial Economics.

'Postzegels leveren meer op dan goud'
'Postzegels leveren meer op dan goud' (Foto: Novum)