Hagenaar krijgt werkstraf voor opruiing via Twitter

Een 18-jarige Hagenaar is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het via Twitter verspreiden van opruiende berichten. De supersnelrechter in Den Haag legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken op, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het OM had een werkstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke cel tegen de man geëist. De officier van justitie is echter tevreden met de iets lagere opgelegde straf.

In de berichten schreef de Hagenaar vorige week dinsdag onder meer 'stille agenten moeten aan het gas' en 'met z'n allen massaal naar het Jonckbloetplein'. Vorige week dinsdag won Nederland de halve finale van Uruguay. Ook beledigde de man agenten, via Twitter en zondag bij zijn aanhouding.

Het Jonckbloetplein in Den Haag was na afloop van diverse WK-wedstrijden van Oranje het toneel van ongeregeldheden. Vanwege de rellen moest de ME worden ingezet om de rust terug te brengen. Volgens de officier van justitie zijn de mensen die opruien tot geweld tegen de politie de aanstichters van de ongeregeldheden.