Schade Zwarte Cross zeker een miljoen

De hevige wind van maandag kost Zwarte Cross zeker een miljoen euro. Tijdens de opbouw voor het festival brak noodweer los, waardoor veel tenten scheurden of werden weggeblazen. De organisatie heeft nog geen exact schadebedrag, maar volgens een woordvoerder is het 'ruim een miljoen'.

Vier medewerkers werden maandag bedolven onder tenten en moesten naar een ziekenhuis. Het gaat inmiddels weer goed met het viertal. "Twee van hen zijn al weer aan de slag en hebben hun handen vol aan de opbouw van het festival", zegt een woordvoerder. "De andere twee hebben een gebroken arm, dus dat is lastig bouwen. Maar dit weekeinde zijn ze er zeker bij."

Ondanks de flinke schade gaat het festival dit weekeinde gewoon door. "Aanvankelijk zag het er heel dramatisch uit, maar toen we alles goed bekeken hadden, bleek dat we alles toch door kunnen laten gaan." Een aanpassing heeft de organisatie wel moeten doen: de 'megatent' wordt vervangen door een buitenpodium.

"Met veel hulp, ook van andere evenementen, lukt het om alle andere tenten weer op te bouwen." Zwarte Cross telt in totaal twintig tenten. Sommigen zijn echt vernield, anderen worden nog gerepareerd. "We zijn nu vooral bezig ervoor te zorgen dat we dit weekeinde gewoon feest kunnen vieren."

De veertiende editie van Zwarte Cross vindt vrijdag, zaterdag en zondag plaats. Artiesten als The Baseballs, Di-rect, Guus Meeuwis en Normaal reizen dit jaar af naar Lichtenvoorde voor het motorcrossfestijn, dat vorig jaar meer dan 130 duizend bezoekers trok.