Israël walst gebouwen in Jeruzalem plat

Israëlische bulldozers hebben dinsdag in het betwiste oostelijke deel van Jeruzalem zes gebouwen platgewalst. De Palestijnen verweten het stadsbestuur weer met het slopen van Palestijnse huizen te zijn begonnen. Het bestuur was, mede onder zware druk van de Amerikaanse regering, daarmee gestopt om het vredesoverleg weer op gang te helpen.

De gemeente liet weten dat de neergehaalde structuren geen huizen waren, dat ze illegaal waren neergezet en dat er niemand in woonde. Omwonenden zeiden dat drie van de gebouwen wel degelijk woningen waren en dat een ander gebruikt werd als pakhuis. De Palestijn Basem Isawi (48) zei dat een van de gebouwen zijn nog niet afgebouwde huis was. Hij had al twintigduizend euro geïnvesteerd. Hij zei dat hij geen kans maakte op een bouwvergunning en daarom illegaal aan de bouw was begonnen.

De huizensloop in Oost-Jeruzalem is zeer controversieel, omdat zowel de Palestijnen als de Israëliërs het stadsdeel claimen. De Palestijnen zien in het stadsdeel hun toekomstige hoofdstad.

Israël staakte de sloop vorig jaar onder druk van de internationale gemeenschap. Sinds oktober waren geen huizen meer gesloopt. Israël zegt met de sloop alleen maar de wet na te leven, maar Palestijnen spreken van een discriminerende praktijk, omdat het voor hen vrijwel onmogelijk is bouwvergunningen te bemachtigen.