Paleis Soestdijk open tot eind volgend jaar

Paleis Soestdijk blijft tot eind volgend jaar beperkt open voor het publiek. Aan de rondleidingen komt eind dit jaar een eind, schrijft demissionair minister voor Wonen Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het paleis langer open te houden, kan een nieuw kabinet een besluit nemen over de nieuwe bestemming van de oude residentie van koningin Juliana en prins Bernhard. Het was namelijk de bedoeling nog voor het eind van dit jaar daarover een knoop door te hakken. De provincie Utrecht vindt het een goed idee het Nationaal Historisch Museum in het paleis te huisvesten.

Er liggen weliswaar diverse opties op tafel voor de toekomst van het paleis, maar de betrokken partijen willen zich alleen financieel binden als de overheid duidelijkheid geeft over haar bijdrage in de kosten van de renovatie, beheer en onderhoud van de gebouwen en het landgoed, schrijft van Middelkoop. "De overheid kan deze duidelijkheid nu niet geven, mede vanwege de onzekere financieel-economische situatie."

De bewindsman neemt wel de kosten op zich van de langere openstelling, waarmee drie tot vijf miljoen euro is gemoeid. Hoewel aan de rondleidingen een eind komt, worden wel allerhande culturele evenementen georganiseerd. Zo liggen er plannen voor een openluchtopera in de zomer van volgend jaar.

De afgelopen drie jaar werd het paleis door ruim 430 duizend mensen bezocht. Juliana en Bernhard woonden in Soestdijk vanaf 1973. Het paleis is sinds 1971 eigendom van de staat.