[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Mark Webber heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone gewonnen. De Australische Red Bull-rijder bleef McLaren-rijder Lewis Hamilton en Mercedes-coureur Nico Rosberg voor. Polesitter Sebastian Vettel werd na een inhaalrace uiteindelijk nog zevende.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken voor zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Force India-coureur Vitantonio Liuzzi werd van plaats vijftien teruggezet naar de twintigste stek nadat hij in de kwalificatie Nico Hülkenberg opgehouden had.

De beste start was voor Mark Webber die Vettel inhaalde. Daarachter sloot Lewis Hamilton aan, voor Robert Kubica, Nico Rosberg en Felipe Massa. Fernando Alonso kwam vanaf de derde stek slecht weg en viel terug naar plaats zes. Vettel ging bij Maggots wijd, waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. De Duitser kwam met een lekke band erg langzaam de pit inrijden en kwam op bijna een ronde van de leiders weer naar buiten. Ook Felipe Massa kwam met een lekke band binnen.

Een goede eerste ronde was er voor Jenson Button die van plaats veertien naar de achtste stek geklommen was, voor Kamui Kobayashi en Adrian Sutil. Uit de beelden na de start bleek dat de Ferrari's van Alonso en Massa elkaar geraakt hadden, waarna laatstgenoemde binnen moest komen.

Vooraan reden Webber en Hamilton snel weg bij Kubica die de rest van het veld ophield. Achter de Pool ontstond langzaam maar zeker een trein van zes rijders. Verder naar achteren had Liuzzi moeite om de Lotussen in te halen. De Force India-rijder verschalkte na zes ronden Heikki Kovalainen, maar Trulli geraakte hij pas na tien ronden voorbij. Massa was ondertussen bezig de rijders van HRT en Virgin in te halen. Van hen moest Lucas di Grassi met hydraulische problemen na tien ronden opgeven.

De eerste die stopte was Michael Schumacher die in een gat terecht kwam en zo posities wilde winnen. Deze strategie pakte niet goed uit, omdat andere rijders een ronde later pitten en de Duitser voorbleven. Alonso probeerde hetzelfde maar bleef achter Kubica rijden. Hiervan profiteerden Rosberg en Button die door snelle rondetijden te rijden en later te stoppen plaatsen wonnen.

Na zeventien ronden was Alonso eindelijk in staat om Kubica in te halen. De Spanjaard haalde de Renault-rijder buitenom in, waarna hij door Kubica op het gras gedwongen werd, maar Alonso bleef hem voor. De situatie werd aan de stewards ter beoordeling voorgelegd. Niet veel later won Alonso nog een plaats door Jaime Alguersuari in te halen. De Toro Rosso-rijder had even daarvoor al een stek verloren aan Nico Rosberg. Na twintig ronden reed Kubica langzaam op de baan, waarna hij met problemen rechtsachter op moest geven.

Vooraan bleef Webber de snelste rondetijd verbeteren, voor Hamilton en Button die nog niet gestopt was. Daarachter lag Nico Hülkenberg die ook de pits nog niet bezocht had. Button kwam na zijn stop achter Alonso als zesde weer op de baan. De Spanjaard kreeg voor het onterecht inhalen van Kubica een straf en moest door de pitstraat rijden. Het leverde bij Ferrari schuddende hoofden op.

Adrian Sutil raakte na 26 ronden de achterzijde van de bolide van Pedro de la Rosa. De achtervleugel van de Sauber viel er voor de helft af op een recht stuk, waarna Sutil de Spanjaard eenvoudig in kon halen. Omdat er vele delen van de vleugel op de baan lagen kwam de safety car naar buiten. Alonso kon hierdoor zijn straf niet inlossen, waarna hij na het binnenkomen van de safety car zijn straf inloste en terugviel naar plaats zestien. De la Rosa gaf uiteindelijk na dertig ronden op.

Na 31 van de 52 ronden lag Webber eerste, voor Hamilton, Rosberg, Button, Barrichello, Kobayashi, Sutil, Schumacher, Hülkenberg en Petrov. Verder naar achteren had Vettel het mes tussen zijn tanden, want de Red Bull-rijder haalde Massa in voor plaats twaalf. Alonso haalde ondertussen Buemi in voor plaats vijftien. Vooraan was Webber de concurrentie zijn wil aan het opleggen door wederom de snelste rondetijden te rijden.

Vettel haalde ook Alguersuari in en na een fout in de 38e ronde van Petrov reed de Duitser weer op plaats tien. Alonso zag in dezelfde ronde een poging op Liuzzi stranden. Een ronde later haalde Vettel de Williams van Hülkenberg in. De Red Bull van Vettel was razendsnel, want ook Schumacher moest er aan geloven. Massa spinde na 40 ronden vlak voor het opkomen van start/finish en de Braziliaan kwam meteen binnen voor nieuw rubber. Ook Petrov deed dit, waardoor beiden ver buiten de punten lagen.

Vettel probeerde Sutil in te halen voor plaats zeven, maar de Force India-coureur hield de deur goed dicht. Vlak voor het opkomen van het rechte stuk spinde Alguersuari zijn Toro Rosso in de grindbak, waardoor hij uitviel. Met nog drie ronden te gaan deed Alonso een inhaalpoging bij Liuzzi, maar de Italiaan raakte de achterzijde van de Ferrari, waarna Alonso binnen moest komen voor nieuwe banden. Vettel deed met nog ruim een ronde te gaan een ultieme inhaalactie bij Sutil, waardoor hij plaats zeven alsnog wist te pakken.

Na 52 ronden kwam Webber als eerste over de finish, voor Hamilton en Rosberg. Vierde werd Button, voor Barrichello, Kobayashi, Vettel, Sutil, Schumacher en Hülkenberg. Alonso zette in zijn laatste ronde op nieuwe banden de snelste ronde van de race neer.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mark Webber Red Bull Racing 1:24:38.200
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +1.360
3 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +21.307
4 Jenson Button McLaren-Mercedes +21.986
5 Rubens Barrichello Williams +31.456
6 Kamui Kobayashi Sauber +32.171
7 Sebastian Vettel Red Bull Racing +36.734
8 Adrian Sutil Force India F1 +40.932
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +41.599
10 Nico Hulkenberg Williams +42.012
11 Vitantonio Liuzzi Force India F1 +42.459
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +47.627
13 Vitaly Petrov Renault +59.374
14 Fernando Alonso Ferrari +1:02.385
15 Felipe Massa Ferrari +1:07.489
16 Jarno Trulli Lotus F1 +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
18 Timo Glock Virgin Racing +1 Ronde
19 Karun Chandhok HRT F1 Team +2 Ronden
DNF Sakon Yamamoto HRT F1 Team +2 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +8 Ronden
DNF Pedro de la Rosa Sauber +23 Ronden
DNF Robert Kubica Renault +33 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +43 Ronden


Stand bij de coureurs na Groot-Brittannië

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 145
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 133
3 Mark Webber Red Bull Racing 128
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing 121
5 Fernando Alonso Ferrari 98
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 90
7 Robert Kubica Renault 83
8 Felipe Massa Ferrari 67
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 36
10 Adrian Sutil Force India F1 35
11 Rubens Barrichello Williams 29
12 Kamui Kobayashi Sauber 15
13 Vitantonio Liuzzi Force India F1 12
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
15 Vitaly Petrov Renault 6
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
17 Nico Hulkenberg Williams 2
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Jarno Trulli Lotus F1 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0


Stand bij de constructeurs na Groot-Brittannië

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 278
2 Red Bull Racing 249
3 Ferrari 165
4 Mercedes Grand Prix 126
5 Renault 89
6 Force India F1 47
7 Williams 31
8 Sauber 15
9 Scuderia Toro Rosso 10
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0