Duitsland wint troostfinale van Uruguay

Duitsland is de winnaar geworden van de troostfinale van het WK voetbal 2010. Die Mannschaft won in een enerverende wedstrijd met 3-2 van Uruguay, het land dat in de halve finale zijn meerdere moest erkennen in Oranje. De ploeg van bondscoach Löw wordt door deze zege derde op het WK.

Dennis Aogo had in het begin van de wedstrijd al met een rode kaart van het veld gemoeten. De verdediger maakte een smerige overtreding op Diego Pérez. Arbiter Archundia deed het af met een gele kaart, waar rood op zijn plaats was. Arne Friedrich was na tien minuten dichtbij de openingstreffer, maar de verdediger kopte op de lat. In de rebound probeerde Thomas Müller het eens. Ook hij slaagde er echter niet in om Fernando Muslera te passeren.

Na bijna twintig minuten spelen schoot Müller alsnog raak. Muslera kreeg een afstandsschot van Bastian Schweinsteiger niet onder controle, waarna de Duitse aanvaller in de rebound wel scoorde. Daarmee werd hij gedeeld topscorer van dit WK voetbal. Niet veel later probeerde Sami Khedira het ook eens, maar schoot de bal naast. Aan de andere kant was het Diego Forlán, die dichtbij een treffer was, maar miste uiteindelijk.

Een fout van Schweinsteiger leidde toch de gelijkmaker voor Uruguay in, waarna Luis Suárez de bal naar Edinson Cavani stuurde. De aanvaller schoot de bal uiteindelijk voorbij Hans-Jörg Butt. Na de tweede treffer van de wedstrijd bleven beide ploegen ervoor gaan, waardoor het geheel in een aantrekkelijke wedstrijd ontaardde. Op slag van rust kreeg Suárez nog een enorme kans. De aanvaller van Ajax presteerde het echter om de bal, oog in oog met Butt, voorlangs te schieten. Voor Duitsland was Cacau nog gevaarlijk. Ook hij slaagde er niet in om zijn land voor rust op voorsprong te zetten.

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Vlak na rust was de eerste mogelijkheid voor Suárez, Cavani liep door op Butt die de bal losliet en kreeg zo de bal voor zijn voeten. Hij liet het schot vervolgens over aan Suárez, maar zijn slecht ingeschoten bal werd gered door Butt ten koste van een hoekschop.

Arévalo ontfutselde even later Duitsland de bal en kon een prima voorzet afleveren op Forlán, die met een prachtig schot voor de 2-1 zorgde. Uruguay kon niet lang genieten van de voorsprong, een voorzet van Boateng werd volledig verkeerd berekend door Muslera, waardoor Jansen de 2-2 binnen kon koppen. Niet veel later ging Özil voor meer Duits succes, maar hij nam teveel hooi op zijn vork in het Uruguayaanse strafschopgebied.

De volgende die op de bon ging was Diego Pérez, de middenvelder had al enkele overtredingen op zijn naam staan. De overtreding op Schweinsteiger was de druppel voor een gele kaart. Suárez probeerde het eens van grote afstand, maar zijn inzet werd gestuit door Butt. Een vermeende terugspeelbal aan Uruguayaanse zijde zorgde voor veel consternatie op de Duitse bank, scheidsrechter Archundia zag er echter niets in.

Een combinatie van Cavani en Forlán zorgde ervoor dat laatstgenoemde oog in oog kwam met de Duitse keeper. Helaas was de hoek te klein en lag de keeper uitstekend in de weg. Een goede actie van Suárez, waarbij hij Friedrich door de benen speelde, werd in de kiem gesmoord door Schweinsteiger, die wel ten koste ging van een corner. Die hoekschop kwam voor de voeten van Suárez, maar zijn schot ging huizenhoog over.

Een vlot opgezette aanval van Duitsland kwam aan de linkerkant bij Jansen, hij sneed naar binnen en schoot richting het doel. Zijn inzet ging net naast. De eerste wissel van de wedstrijd was voor Duitsland; Cacau werd eruit gehaald en vervangen door Stefan Kießling. Een flitsende actie van diezelfe Kießling zorgde voor het volgende gevaar. Zijn schot belandde op de vuisten van Muslera, in de rebound werd hij buitenspel gevlagd.

Ook Uruguay wisselde, in de 77e minuut werd Pérez naar de kant gehaald en vervangen door Gargano. Even later was het wederom Kießling die dichtbij een voorsprong voor Duitsland was. Een voorzet van Boateng vanaf de rechterkant was te scherp voor de spits, die een meter te kort kwam. Toni Kroos mocht vervolgens zijn opwachting maken in Die Mannschaft, hij verving Marcell Jansen.

Een hoekschop van de Duitsers vanaf de rechterkant zorgde voor paniek in de Uruguayaanse defensie. In de kluts kwam de bal voor het hoofd van Khedira, die de bal in de verre hoek kon koppen: 3-2. In de 87ste minuut kon Boateng met een hard schot in de korte hoek Muslera niet verrassen. Een minuut later zette Boateng Kießling vrij voor Muslera, de jonge spits schoot echter over.

Suárez eiste de hoofdrol op in de extra tijd. Op de rand van de zestien werd de Ajacied vastgehouden door Friedrich, waardoor hij makkelijk ging liggen en het Friedrich geel opleverde. De vrije trap van Forlán die daarop volgde spatte uiteen op de lat en daarmee was dit het laatste wapenfeit van deze troostfinale.