Doden bij diverse aanvallen in Afghanistan

Gewapende mannen hebben zaterdag in het oosten van Afghanistan elf Pakistaanse stamleden gedood. Zes Amerikaanse militairen kwamen op diverse plekken in het land bij verschillende incidenten om het leven. Bovendien werden zaterdag twee konvooien van de internationale troepenmacht belaagd. Dat heeft het Afghaanse leger gezegd.

In de provincie Paktia openden gewapende mannen het vuur op een busje waarmee Pakistaanse stamleden Afghanistan binnenreden om voorraden te kopen. Elf mensen kwamen om en drie, onder wie een kind, raakten gewond. Wie er achter de aanval zat wordt nog onderzocht.

In het oosten van Afghanistan sneuvelden vier Amerikaanse militairen: één kwam om bij een vuurgevecht, een andere stapte op een bermbom, de derde verloor het leven door een aanval door opstandelingen en de vierde bij een onopzettelijke explosie. Twee andere Amerikanen kwamen bij verschillende bermbomaanslagen in het zuiden om.

In de oostelijke provincie Khost werd een NAVO-konvooi getroffen door een explosie, waarschijnlijk veroorzaakt door een bermbom. Een ander konvooi van de internationale troepenmacht werd in de noordelijke provincie Kunduz aangevallen. Hierbij raakten twee Duitse militairen lichtgewond.

Bij een legerbasis in het zuiden van het land werd een zelfmoordterrorist doodgeschoten voor hij zijn bomgordel kon laten afgaan. Naast de gordel was de man gewapend met granaten en een AK-47. Even later werden twee andere opstandelingen opgepakt die gewapend waren met een geweer en een raketwerper.