Stam: "Nederland hoeft niet bang te zijn"

Nederland is alles behalve kansloos in de WK-finale van zondag. Dat stelt oud-international Jaap Stam tegen Goal.com. Oranje neemt het zondagavond om half negen op tegen Europees kampioen Spanje. "Wees agressief op hun spitsen. Daar houden ze niet van."

Stam kan het weten. Hij speelde in zijn carrière talloze keren tegen Spaanse tegenstanders. Met Oranje trof hij de Spanjaarden echter nooit op een groot toernooi. "Ik hoop dat de finale heel goed gaat verlopen", zegt Stam in gesprek met Goal.com. "Maar ik moet ook zeggen dat ik onder de indruk van Spanje ben."

Sterke punten voldoende, realiseert Stam zich. "Ze hebben een solide verdediging en heel veel beweging in het team. De spitsen wisselen bovendien veel van positie. Maar Nederland hoeft absoluut niet bang te zijn. We hebben een goede kans om te winnen."

Dan zal Bert van Marwijk een andere tactiek moeten hanteren, dan de tactiek waarmee Joachim Löw zijn team het veld in stuurde. Duitsland kwam geen moment in zijn spel en ging uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig de bietenbrug op. Stam: "Je zal misschien niet helemáál terug moeten zakken. Ik denk dat Spanje de meeste moeite heeft als je ze gelijk agressief aanpakt en ze zo niet in hun spel laat komen. Dan kunnen wij ook gokken op de aanvallende klasse die we hebben."

Op het oog lijkt het huidige Oranje kwalitatief niet veel beter dan de ploeg die in 1998 bleef steken in de halve finale. Is Stam onder de indruk van het keurkorps van Van Marwijk? "Niet van het spel. Maar als je kijkt naar het resultaat zeker wel. Ik las van de week ergens dat Van Bommel zei: 'winnen leerde ik in het buitenland'. Zo is het wel, dat merkte ik zelf ook. In Nederland draait het vooral om hoe je speelt, in het buitenland om of je wint. De spelers bij Oranje hebben dat nu heel goed onder de knie."

Bij de bookmakers is Spanje de grote favoriet voor de WK-titel. Stam, met een aarzeling: "Ik denk dat het 50/50 is. Veel draait om hoe je ze gaat aanpakken. Wees agressief op hun spitsen. Daar houden ze niet van."