Hiddink: "We zijn zoals de Duitsers geworden"

Voor het eerst sinds 1994 zit Guus Hiddink tijdens een WK thuis. Hij ging niet op de uitnodiging van de KNVB in om plaats te nemen in het Soccer Stadium en kijkt zodoende het WK voor de televisie. Toch is Hiddink trots op de prestaties van Oranje.

"Ik ben nu alleen maar supporter van Oranje", zegt wereldburger Hiddink vandaag in het AD, die veel reacties over het Nederlands elftal uit de wereld krijgt. "Uit Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa."

"Dat zijn leuke reacties op het presteren van Oranje. Men staat verbaasd over de manier waarop wij dit toernooi spelen. Het frivole wordt gemist, de effectiviteit wordt hoog geprezen."

De voormalig coach van onder andere PSV heeft veel bewondering voor het werk van bondscoach Bert van Marwijk. "Dan heb ik het over de zekerheden die hij in zijn ploeg geslepen heeft. In de tweede helft tegen Brazilië zie je hoe moeilijk het is om tegen Oranje te spelen. Over het algemeen is het niet briljant nog, maar met zulke oplevingen kom je heel ver."

"Ik zie een Nederlands elftal dat steunt op effectiviteit. We zijn zoals de Duitsers geworden. Vroeger konden mensen dat niet uitstaan. Maar ik gun de spelers en de technische staf uiteraard alle goeds."

Hiddink vindt het te makkelijk om kritiek te uiten op het spel. "Natuurlijk wil ik graag meer genieten van het spel, meer pressing, forechecking, fouten veroorzaken bij de tegenstander. Maar ja, dat zeg ik zonder verantwoordelijkheid. En nog wat; ik heb nooit een finale van een wereldkampioenschap gecoacht."