'Van Gijzel wilde Sytze vd V. helpen'

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wilde pedoseksueel Sytze van der V. in het geheim aan een huurwoning in een andere gemeente helpen en hem financieel ondersteunen. Om te voorkomen dat mensen in de nieuwe omgeving achter zijn ware identiteit zouden komen, zou Van der V. zich inschrijven bij een instantie in Eindhoven in plaats van op zijn nieuwe adres.

Gesprekken hierover zijn echter vastgelopen, meldt de Volkskrant zaterdag op basis van vertrouwelijke conceptovereenkomsten die de krant in handen heeft gekregen. Het conceptakkoord is opgesteld door een bemiddelaar. De verschillende partijen die er aan deelnemen hebben strikte geheimhouding toegezegd.

Van der V. ligt al maanden overhoop met Van Gijzel. De Eindhovense burgemeester legde hem eerder een gebiedsverbod op, omdat hij weigerde zich onder reclasseringstoezicht te stellen. Ook in andere gemeenten waar hij nu en dan opdook, mocht hij niet meer komen.

De omstreden pedoseksueel vocht het gebiedsverbod in Eindhoven echter met succes aan. In een kort geding bepaalde de rechter in april dat Van der V. in Eindhoven mag wonen totdat een bodemprocedure is afgehandeld. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Het conceptakkoord werd opgesteld na gesprekken met beide partijen. In het akkoord staat onder meer ook dat Van der V. met terugwerkende kracht acht tot negen maanden woonkosten- en zorgtoeslag zal ontvangen. Dat geld liep hij mis omdat hij niet in Eindhoven stond ingeschreven. Ook zou de gemeente toekomstige kosten vergoeden.

Van der V. zou in ruil hiervoor onder meer begeleiding van deskundigen accepteren en beloven niet in Eindhoven te gaan wonen. De gemeente formuleerde later nieuwe voorwaarden. Zo mocht Van der V. Eindhoven alleen in met een enkelband en de burgemeester kon op ieder moment het akkoord opzeggen als Van der V. zich bijvoorbeeld niet zou gedragen. De overeenkomst zou drie jaar gelden, maar Van der V. zou na de wijzigingen het akkoord onacceptabel hebben gevonden.