Grote rivieren weer schoon genoeg voor otter

De grote rivieren zijn weer schoon genoeg voor de terugkeer van de otter. Bijna een halve eeuw geleden verdween de otter langs de rivieren, omdat door zware vervuiling van het water en de daling van de visstand de otterpopulatie afnam. De otterpopulatie was destijds door jacht en stroperij toch al teruggedrongen.

De waterkwaliteit en de visstand zijn inmiddels aanzienlijk verbeterd, blijkt uit onderzoek van ARK Natuurontwikkeling, Alterra Wageningen UR en Kurstjens adviesbureau. Veel uiterwaarden zijn nu omgevormd tot gevarieerde natuurgebieden en barrières voor de migratie van vissen zijn geslecht door zogeheten vistrappen.

Het gaat om het rivierengebied Rijntakken en Maasdal. In 2002 werden otters in de Kop van Overijssel uigezet. Zij maken het goed en wijken al uit naar andere leefgebieden, waaronder het IJsseldal. In de uiterwaarden van de IJssel en de Waal is plek voor zo'n dertig dieren. De dieren lopen echter het risico overreden te worden. Onder meer loopplanken onder bruggen in combinatie met rasters kunnen volgens de onderzoekers uitkomst bieden.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de provincie Limburg, de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer met een subsidie van het Waterschap Rivierenland. Woensdag wordt het rapport uitgereikt.