Fors hoger waterverbruik door tropische hitte

Door de tropische temperaturen is het drinkwaterverbruik de afgelopen dagen met meer dan zestig procent boven het normale verbruik uitgestegen. Dat meldt drinkwaterbedrijf Vitens, dat water levert in Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Eerder werden inwoners van deze gebieden al opgeroepen hun drinkwaterverbruik te beperken.

Door het hoge verbruik fluctueert de druk in het leidingnet, wat mensen thuis kunnen merken. Voor activiteiten als tuinen sproeien, zwembadjes vullen en de auto wassen is veel water nodig. Het drinkwaterbedrijf hoopt dat mensen dit tot een minimum beperken. Koken en douchen tussen 07.00 en 09.00 uur en tussen 18.00 een 23.00 uur is het advies, om het waterverbruik te spreiden.

Vrijdag werden temperaturen van maximaal tot 36 graden Celsius gemeten en was het vrijwel in het hele land, ook aan zee en op de Waddeneilanden, tropisch. Het KNMI heeft waarschuwingen uit doen gaan voor extreme hitte en lokaal onweer. De tropische temperaturen zijn voorlopig nog niet voorbij.