FIFA komt mogelijk binnen jaar met camera's op doellijn

Mogelijk zijn er binnen een jaar technische hulpmiddelen beschikbaar voor het voetbal. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA laten weten. Bij monde van FIFA-secretaris Jerome Valcke liet de bond weten dat er wellicht binnen twaalf maanden al wijzigingen plaatsvinden in de vorm van doellijntechnologie. Tegenover Sky Sports gaf hij tekst en uitleg.

Tot aan het WK wilde de FIFA niks weten van dergelijke hulpmiddelen, maar sinds de commotie die is ontstaan na het niet toegekende doelpunt van Frank Lampard in de wedstrijd tussen Duitsland en Engeland is de FIFA overstag gegaan. Scheidsrechters op de doellijn worden nog niet op korte termijn ingevoerd.

"De IFAB (International Football Association Board, red.) bespreekt in 2012 de assistent-scheidsrechters achter de doellijn. Voor die tijd komt daar geen definitieve beslissing over. Maar in maart 2011 zou er al een besluit kunnen worden genomen over eventuele doellijntechnologieën. Dat is een reële kans", zegt Valcke. De secretaris geeft wel aan dat zulke technologieën een wedstrijd ook om zeep kunnen helpen.