Politiekorpsen wisselen informatie onvoldoende uit

Regionale politiekorpsen en het KLPD wisselen onderling via ICT-systemen nog steeds onvoldoende informatie uit. Landelijke afspraken hierover worden op belangrijke punten niet nagekomen of anders uitgevoerd. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag op basis van een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

Doordat er onvoldoende uitwisseling is wordt 'een slagvaardige aanpak' geblokkeerd en hebben knelpunten in de systemen gevolgen voor de betrouwbaarheid van de informatie, stelt het ministerie. Ook komt dit het inzicht in de omvang van criminaliteit niet ten goede. Minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hirsch Ballin stelt dat er wel degelijk stappen zijn gezet op het terrein van informatievoorziening van de politie. Toch moeten er volgens de minister snel maatregelen worden genomen om de uitwisseling van informatie op orde te krijgen.

Drie van vier gemeenschappelijke ICT-systemen functioneren niet goed. De Inspectie wil nu dat de systemen verbeterd worden, maar ook moet de bereidheid van korpsen om meer informatie uit te gaan uitwisselen groter worden.