Spionnen nu allemaal in Wenen

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is vrijdag het toneel van een spionnenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland. Tien Russen, die ruim een week geleden door de Amerikaanse geheime dienst FBI werden opgepakt, zijn op de luchthaven La Guardia in New York in een vliegtuig gezet en inmiddels aangekomen op het vliegveld van Wenen. Daar bevinden zich nu ook de vier mensen die in Rusland vastzaten voor spionage voor het Westen.

Het gaat om de grootste spionnenruil sinds de Koude Oorlog. Alle veertien betrokkenen hebben schuld bekend. De spionnen voor het Westen, onder wie de kernwapengeleerde Igor Soetjagin, deden dat in een brief aan president Dmitri Medvedev. De Russen bekenden voor een rechtbank in Manhattan.

De spionnenruil is van grote betekenis voor de betrekkingen tussen Rusland en de VS, die danig bekoelden na de arrestatie van de tien spionageverdachten in de VS. Een elfde verdachte werd in Cyprus aangehouden, maar sinds hij op borgtocht werd vrijgelaten is niets meer van hem vernomen.