Kritiek op exclusieve huldigingsdeal SBS

De NOS is niet blij met de exclusieve deal die concurrent SBS heeft bedongen voor het uitzenden van de WK-huldiging. Ook op internet is een stortvloed aan kritiek losgebarsten op de vercommercialisering van het verwachte volksfeest. CDA en VVD stellen zelfs Kamervragen over het onderwerp.

Volgens de NOS is het uniek dat een dergelijke gebeurtenis exclusief wordt gegund aan één partij. De NOS zou niet de kans hebben gehad om ook een bod uit te brengen op de rechten, zegt NOS-directeur Jan de Jong.

"Onzin", zegt een woordvoerder van SBS. Volgens de zegsman was de commerciële zender er gewoon eerder bij. "We hebben korte lijntjes met de KNVB en al vroeg aangegeven dat we erg geïnteresseerd zijn in de rechten voor de huldiging. We zijn ze gewoon een stap voor."

SBS zegt de deal ook te danken te hebben aan de goede relatie met de KNVB. "Wij zijn al jaren de mediapartner van de bond. Ook volgend seizoen zenden we weer alle thuiswedstrijden van Oranje uit." SBS wil niet zeggen wat er betaald is voor de rechten.

De deal houdt in dat SBS exclusief beelden mag maken op het podium op het Museumplein. Bij de grachtentocht die plaatsvindt als Oranje de WK-finale wint, mag SBS als enige meevaren.

Op internet circuleert een petitie die oproept de KNVB alle media de gelegenheid te geven verslag te doen van de huldiging. De petitie getiteld 'Oranje is van ons allemaal' is voor het middaguur al ruim vijfhonderd keer ondertekend.

CDA-Kamerlid Joop Atsma en VVD'er Anouchka van Miltenburg stellen Kamervragen over de kwestie. Atsma vindt het 'principieel' niet kunnen dat een nieuwsfeit niet openbaar toegankelijk is voor alle media. "Alle omroepen, zenders, kranten en persbureaus moeten er gewoon bij kunnen."

Atsma vreest ook scheve gezichten als één partij probeert geld te verdienen aan het feest. Overheden zijn hier flink wat geld aan kwijt. Ik kan me voorstellen dat ze nu een deel van de kosten van bijvoorbeeld de politie-inzet en de reiniging zullen proberen te verhalen bij SBS." Hij hoopt dat de KNVB terugkomt op de overeenkomst.

Van Miltenburg vraagt zich af waarom de KNVB denkt de bevoegdheid te hebben de rechten te verkopen aangezien de bond niet opdraait voor de kosten van de huldiging of de huldiging op zich neemt. "Dan lijkt mij dat zij ook niet zelfstandig kunnen bepalen dat er exclusieve uitzendrechten worden verstrekt."

Ook andere Kamerleden spreken hun afschuw uit over de deal. PvdA'er Martijn van Dam vraagt zich af hoe het zover heeft kunnen komen en partijgenoot Diederik Samsom hoopt dat SBS nul kijkers trekt. Arie Slob (ChristenUnie) staat het tegen dat de KNVB de huldiging 'vermarkt'. Het past volgens hem wel helemaal bij de 'volledig vercommercialiseerde voetbalsector'. Ook de SP in Amsterdam windt zich op.

De NOS hoopt er overigens nog in een gesprek met SBS uit te komen. De SBS-zegsman bevestigt dat er maandag nog wordt gesproken. In theorie zou de NOS een sublicentie kunnen kopen van de zender, maar of dat erin zit wil de woordvoerder niet zeggen. "We gaan maandag even praten. Alles is mogelijk."

Ook RTL is in gesprek met SBS om beelden te kopen, maar heeft geen moeite met de deal van de concurrent. "We hebben niet achter het net gevist, want we hebben helemaal niet gehengeld naar de rechten. Dit is gewoon knap gedaan door SBS", zegt een woordvoerder. "Zij zijn mediapartner van de KNVB dus we zijn ook niet verrast."

RTL besteedt hoe dan ook ruim aandacht aan de WK-finale en de huldiging. De huldiging wordt live uitgezonden, met of zonder aangekochte beelden van SBS. RTL 4 staat ook in het teken van het WK met 'RTL Viert Oranje'.

Hoe laat de huldiging dinsdag plaatsvindt, is nog niet bekend. Er wordt nog aan het schema gewerkt, maar volgens SBS gaan de spelers eerst bij de koningin langs. De huldiging volgt daarna waarschijnlijk in de loop van de middag. Bij winst gaat de selectie per boot naar het Museumplein.