Twaalf doden bij brand in gevangenis

Twaalf gevangenen zijn gisteren in een overvolle gevangenis in Uruguay door brand om het leven gekomen. Waarschijnlijk is de brand door kortsluiting in de verwarming ontstaan. Het vuur verspreidde zich snel naar matrassen en houten bedframes. Acht gedetineerden raakten gewond en werden in het ziekenhuis opgenomen met ernstige brandwonden.

De gevangenis is gebouwd voor zestig mensen, maar ten tijde van de brand waren er honderdtwintig gedetineerden. De brand kwam op het moment dat het Congres van Uruguay debatteerde over een wet om het leger de verantwoordelijkheid te geven over de veiligheid van gevangenissen. Bovendien moet een aantal gevangenen worden overgeplaatst naar militaire instellingen, zodat de druk op de gewone gevangenissen afneemt.

De Uruguayaanse president Jose Mujica, die zelf twee keer uit een gevangenis ontsnapte, riep op tot meer veiligheid en betere leefomstandigheden voor de gedetineerden. "Het is duidelijk dat de groei van de gevangenisbevolking de afgelopen jaren heeft geleid tot overbevolking, wat ingaat tegen de mensenrechten", zo zei hij.

De president wil ook dat het leger een grotere rol gaat spelen. Mujica wil dat zeshonderd militairen gaan controleren wat er allemaal de gevangenis in wordt gebracht. "Het is ongelofelijk wat er in en uit gaat", aldus Mujica, doelend op de drugs, wapens en mobiele telefoons die regelmatig in de cellen worden aangetroffen.

In maart uitte de speciale VN-rapporteur Manfred Nowak nog veel kritiek op het gevangeniswezen in Uruguay.