FIFA neemt in oktober technische hulpmiddelen onder de loep

De spelregelcommissie IFAB zal zich pas in oktober gaan buigen over het mogelijke gebruik van technische hulpmiddelen in wedstrijden. Dat heeft de FIFA laten weten.

Aanvankelijk meldde voorzitter Joseph Blatter dat de kwestie al deze maand zou worden behandeld. Tijdens het WK laaide de discussie over de invoering van bijvoorbeeld camera's op de doellijn op als nooit tevoren. Oorzaak was de achtste finale tussen Engeland en Duitsland (4-1), waarin de Engelsen een zuiver doelpunt van Frank Lampard werd onthouden.

Arbiter Jorge Larrionda constateerde echter dat het harde schot van Lampard niét de doellijn was gepasseerd, waar tv-beelden duidelijk het tegendeel bewezen. Daardoor bleef het 2-1 en niet 2-2, waarna de Duitsers uitliepen naar een ruime zege. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, maakte vervolgens in een interview met de Britse tv-zender BBC duidelijk dat het huidige arbitrage-systeem zijn langste tijd heeft gehad.

"Het spel gaat zo snel, de bal vliegt zo rap; we moeten de scheidsrechters helpen. En daarom zeg ik dat we voor de laatste keer een WK hebben gehad met dit arbitrage-systeem." Welke veranderingen de conservatieve beleidsmakers van de FIFA in gaan voeren, is nog niet duidelijk. De wereldvoetbalbond twijfelt nog tussen het invoeren van een camera op de doellijn en het opstellen van extra assistent-scheidsrechters.