La Niña ontwikkelt zich: mogelijk meer orkanen

Het klimaatfenomeen dat bekend staat als La Niña lijkt zich in juli en augustus te gaan ontwikkelen. Wanneer La Niña voorkomt, zijn er meer orkanen dan normaal. Dat heeft het Klimaatcentrum van de Verenigde Staten donderdag gezegd.

La Niña gaat gepaard met een ongebruikelijke afkoeling van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan. De watertemperatuur in het gebied heeft invloed op de luchtdruk en de wind, wat kan resulteren in weersveranderingen in de hele wereld.

Door La Niña ontstaat er windschering, een plotselinge verandering van de windsnelheid. Een sterke windschering kan de kans op orkanen verminderen, omdat de wind voorkomt dat de orkanen kunnen opstijgen. Minder windschering betekent echter dat ze juist kunnen klimmen en sterker worden.

Omdat er tijdens La Niña minder harde wind is, is de verwachting dat er meer orkanen zullen ontstaan. Bovendien ontwikkelen zich tijdens La Niña meer orkanen in de buurt van Afrika, die veel vaker uitgroeien tot enorme orkanen die een bedreiging vormen voor de Amerikaanse en Caribische eilanden. De verwachting is dat er dit seizoen drie tot zeven zware orkanen ontstaan.

De laatste keer dat La Niña voorkwam was in de herfst van 2007 tot en met het voorjaar van 2008. Vervolgens ontstond er een tegengesteld fenomeen, El Niño, dat sinds het voorjaar van 2009 gaande is.

Volg voor meer informatie over orkanen ook het topic over Hurricane Season op ons forum.