WK Vandaag: 11 juli 2010

FOK!sport blikt iedere wedstrijddag van het WK voetbal vooruit op de te spelen wedstrijden. Vandaag wordt in Johannesburg de finale van het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Deze wedstrijd gaat tussen het Nederlands elftal en Spanje.

Nederland v. Spanje

Beide landen stonden nog niet vaak in de finale van het WK voetbal. Het Nederlands elftal presteerde dit twee keer eerder, namelijk in 1974 en 1978. Deze twee wedstrijden gingen destdijs allebei verloren. Voor de Spaanse formatie is het de eerste keer, dat ze in de finale van een eindtoernooi staan. De manschappen van Vicente del Bosque werden twee jaar geleden Europees kampioen en kunnen nu dus het allerhoogste bereiken.

Nederland werd in de groepsfase ingedeeld in groep E en werd daarin aan Denemarken, Japan en Kameroen gekoppeld. Oranje verloor geen enkele keer, waardoor het automatisch groepswinnaar werd. Het waren geen mooie wedstrijden, maar in dit geval telde het resultaat. Denemarken (2-0) en Japan (1-0) wisten geen tegengoal te maken, waar dat Kameroen (2-1) middels een penalty wel lukte.

Ook in de knock-out-fase ging het crescendo voor de mannen van bondscoach Bert van Marwijk. In de achtste finales werd Slowakije met 2-1 verslagen, waarna Brazilië in de kwartfinale wachtte. Na een achterstand wist het Nederlands elftal de wedstrijd toch nog met 2-1 te winnen. In de halve finale trof Oranje Uruguay, wat uiteindelijk een 3-2 zege opleverde.

Spanje werd bij de loting, voorafgaand aan het WK voetbal, in groep H ingedeeld en moest af zien te rekenen met Honduras, Chili en Zwitserland. De Spanjaarden begonnen de groepsfase met een verrassende nederlaag tegen Zwitersland (1-0). Daarna werd de juiste lijn wel gevonden, waarna men van Honduras (2-0) en Chili (2-1) wist te winnen. Bovendien werd het Zuid-Europese land op basis van het doelsaldo groepswinnaar, aangezien Chili evenveel punten had.

In de knock-out-fase liet Spanje geen steekjes meer vallen. Toch was het duel tegen Portugal een lastige kluif, maar wist de ploeg van bondscoach Del Bosque met 1-0 te winnen. In de kwartfinale namen de Spanjaarden het op tegen Paraguay en ook zij slaagden er niet in om het spel van de Spaanse ploeg te ontregelen. Het resultaat was uiteindelijk een minimale zege voor Spanje (1-0). Dit was ook de uitslag van de halve finale, die tegen Duitsland werd gespeeld.

Bovenstaande resultaten wijzen uit dat Spanje met name in de knock-out-rondes moeilijk tot scoren kwam. Dit kan een voordeel zijn voor Nederland, dat vaker doel trof. Het debet bij Oranje is echter de verdediging, die af en toe nog fouten maakt. Dat is ook de reden van de tegengoals in de wedstrijden tijdens de knock-out-fase.

Welk land met de felbegeerde gouden bal naar huis gaat, weten we vanavond!


 
TV schema

Tijd Programma Zender
12:10 - 12:25 NOS WK Voetbal: Voorprogramma Ned. 1
18:00 - 19:35 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
18:10 - 19:00 NOS WK Journaal Ned. 1
19:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Nederland - Spanje Ned. 1
20:20 - 21:21 NOS WK Voetbal: 1ste helft Nederland - Spanje Ned. 1
21:21 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Nederland - Spanje Ned. 1
21:25 - 22:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Nederland - Spanje Ned. 1
22:20 - 00:00 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:25 - 23:20 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland - Spanje