4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte

Egyptische archeologen hebben donderdag een kortgeleden blootgelegde dubbele tombe onthuld. De tombe heeft levendige muurschilderingen en ligt in Saqqara, een dodenstad nabij Caïro. De ontdekking is mogelijk het begin van de blootlegging van een enorme begraafplaats in het gebied.

De tombe bevat twee valse deuren met kleurige afbeeldingen waarop de twee doden die er begraven lagen worden afgebeeld. Het gaat om een vader en een zoon die hoofd waren van de koninklijke klerken, aldus archeoloog Abdel-Hakim Karar. "De kleuren van de valse deur zijn zo helder, dat het lijkt alsof ze gisteren geschilderd zijn", zei hij. Door vochtigheid is de sarcofaag van de vader verloren gegaan. De tombe van de zoon werd door grafrovers leeggehaald.

Op de valse deur waarop de vader is afgebeeld is de naam van Pepi II geschreven. Door de inscriptie kan de tombe gedateerd worden op de zesde dynastie, ongeveer de 24e en 23e eeuw voor Christus, die het begin van de ondergang van het Oude Koninkrijk markeerde. De periode is ook bekend als het tijdperk van de pyramiden.

Zahi Hawass, hoofd archeologie van Egypte, zei dat de nieuwe vondsten 'de voornaamste tombes uit het Oude Koninkrijk zijn die ooit zijn gevonden' door de 'fantastische kleuren'. Hawass zei dat het gebied, als het wordt uitgegraven, wel eens de grootste begraafplaats van het oude Egypte kan zijn.

4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte
4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte (Foto: Novum)