Tweehonderd dieren verwaarloosd in volkstuin

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft woensdag meer dan tweehonderd dieren meegenomen van een Groningse volkstuin omdat de beesten verwaarloosd werden. Tegen de eigenaren, een 65-jarige vader en zijn 30-jarige zoon, is proces-verbaal opgemaakt. Dat meldt de Dierenbescherming donderdag.

De inspectiedienst en een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit controleerden eind mei op de volkstuin. Toen bleek dat 95 procent van de zeshonderd dieren een te kleine of vervuilde huisvesting had. De helft had geen beschikking over drinkwater en een aantal dieren was te mager. De eigenaren werd te verstaan gegeven voor 1 juli de situatie te verbeteren.

Woensdag bleek dat bij 202 dieren de situatie niet was verbeterd, waarna 87 eenden en ganzen, 71 duiven, 39 kippen, drie geiten en twee papegaaien zijn weggehaald. De dieren worden nu elders verzorgd. Alle kosten worden op de eigenaren verhaald. De twee eigenaren zijn bekenden van de Dierenbescherming. Sinds 2003 is er meerdere keren proces-verbaal tegen hen opgemaakt.