Van Marwijk: Spanje beste team ter wereld

Bert van Marwijk ziet Spanje, zondag de tegenstander van Oranje in de WK-finale, als het beste team ter wereld. "Dat hebben ze de laatste jaren bewezen", vertelde de bondscoach donderdag op de massaal bezochte persconferentie. "Maar we zijn zeker niet bang. Het is een grote uitdaging om van ze te winnen en we kennen de Spanjaarden door en door."

Van Marwijk heeft bij Spanje weinig zwakke plekken kunnen ontdekken. "Ze zijn natuurlijk goed bij balbezit, maar ook bij balverlies", analyseert hij. "Ze beginnen meteen voorin met druk zetten om de bal weer terug te pakken. Ook de grote spelers doen daaraan mee. Dat is ook ongeveer de manier waarop wij spelen."

Ondanks de uitstekende resultaten vindt de bondscoach dat Oranje in de uitvoering nog wel wat winst kan boeken. "We wisselen schitterende fases nog steeds af met slordige fases." Spanje is daarin volgens hem wat stabieler. "Maar dat kan zondag ook ineens helemaal anders zijn. Veel zal afhangen van de uitvoering en de concentratie."

Oranje bereidt zich op de finale net zo voor als op de vorige wedstrijden. "We concentreren ons gewoon altijd op de volgende wedstrijd en dus verandert er niets in de voorbereiding", legt hij uit. "Wel is dit een ongelooflijk podium en de belangrijkste wedstrijd in mijn leven." Ook de verloren WK-finales van 1974 en 1978 schoten tijdens de halve finale tegen Uruguay even door zijn hoofd. "Toen Arjen Robben de 3-1 maakte realiseerde ik me wel dat het al 32 jaar geleden is. Maar we spelen niet per se om iets voor die jongens van toen goed te maken, we spelen zondag voor alle Hollanders."

Robin van Persie, die nog altijd tevergeefs zoekt naar zijn beste vorm, kan volgens Van Marwijk in de finale een belangrijke rol gaan spelen. "Hij wordt steeds beter en ik heb heel veel vertrouwen in hem", zegt hij over de spits, die na zes wedstrijden pas op één doelpunt staat. "In de finale gaat hij zijn beste wedstrijd spelen."