Vliegtuig etmaal in de lucht op zonnekracht

Bouwers van een experimenteel vliegtuig met zonnepanelen in Zwitserland hebben bewezen dat hun toestel overdag genoeg zonne-energie kan opslaan om ook 's nachts in de lucht te blijven.

Piloot André Borschberg steeg woensdagochtend 07.00 uur met de Solar Impulse op en landde donderdag exact om 09.00 uur weer op het vliegveld van Payerne, vijftig kilometer ten zuidwesten van Bern. "Wij hebben meer bereikt dan wij wilden. Iedereen is uitermate gelukkig", zei Borschberg.

Na het opstijgen bleef de Solar Impulse rondjes vliegen boven het Jura-gebergte in het westen van Zwitserland. Het toestel bereikte een maximale hoogte van 8535 meter en haalde een maximale snelheid van 120 kilometer per uur. De accu's werden gevoed door twaalfduizend zonnecellen, verdeeld over vleugels met een spanwijdte van 63 meter, even breed als een Boeing 777.

Aan de recordvlucht gingen zeven jaar van voorbereidingen vooraf. Met de vlucht is volgens de onderzoekers in theorie bewezen dat het toestel oneindig in de lucht kan blijven. De onderzoekers willen nu de Atlantische Oceaan oversteken en hopen in 2013 uitsluitend op zonne-energie met vijf stops rond de wereld te vliegen, maar het echte doel van het project is om nieuwe energiezuinige technologieën te testen en promoten.