Minister Sri Lanka in hongerstaking

De Sri Lankaanse minister van huisvesting Wimal Weerawansa is in hongerstaking gegaan voor de deur van het VN-kantoor in Colombo. Weerawansa, de leider van de ultranationalistische partij Nationaal Vrijheidsfront, ageert zo tegen het onderzoek dat de VN heeft ingesteld naar mensenrechtenschendingen door het regeringsleger. Het leger zou zich in de campagne tegen de separatistische Tamil-Tijgers aan mensenrechtenschendingen schuldig hebben gemaakt.

Eerder deze week verzamelden zich onder aanvoering van Weerawansa en een groep boeddhistische monniken honderden betogers bij het VN-gebouw in de Sri Lankaanse hoofdstad. Zij hielden een sitdownactie bij de twee uitgangen van het VN-complex, waardoor VN-medewerkers urenlang het gebouw niet uit konden.

Weerawansa suggereerde woensdag op een persconferentie dat de VN er op uit is Sri Lanka te destabiliseren. Hij eiste dat VN-chef Ban ki-Moon opdracht geeft het onderzoek te staken.

"Onze strijdkrachten hebben op voorbeeldige wijze het terrorisme verslagen. De VN-commissie is erop uit om onze soldaten en politieke leiders voor internationale gerechtshoven te brengen. Dat zullen we niet laten gebeuren", aldus Weerawansa.

Het regeringsleger bracht de Tamil-rebellen verleden jaar een vernietigende slag toe, waardoor na 25 jaar een einde kwam aan de strijd van de Tamil-Tijgers voor een onafhankelijk thuisland in het noordoosten van Sri Lanka. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben zowel de regeringstroepen als de rebellen zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen, onder andere door bewust geweld tegen burgers te gebruiken. Alleen al tijdens de laatste vijf maanden van de burgeroorlog kwamen meer dan zevenduizend burgers om het leven.

VN-chef Ban stelde vorige maand een drie leden tellende commissie aan om de beschuldigingen over mensenrechtenschendingen te onderzoeken. De regering in Colombo ziet dat onderzoek als een inbreuk op de soevereiniteit van Sri Lanka.