Spanje naar finale WK voetbal

Spanje is de tweede finalist op het WK voetbal. De Spaanse formatie wist in een matig duel met 1-0 van Duitsland te winnen. Het enige doelpunt werd in de tweede helft door Carles Puyol gemaakt.

Duitsland moest het in elk geval zonder Thomas Müller stellen. De aanvaller kreeg in de kwartfinale zijn tweede gele kaart van het toernooi en is daardoor geschorst. Hij werd vervangen door Piotr Trochowski. De Spanjaarden ondervonden geen hinder van schorsingen. Fernando Torres begon echter op de bank en werd vervangen door Pedro.

Na een paar minuten in de eerste helft verscheen er ineens een supporter met een vuvuzela in zijn hand op het veld. Het spel werd kort stilgelegd, waarna de betreffende fan snel werd afgevoerd. Vlak daarna ontstond de eerste grote kans voor Spanje. David Villa wist, met enige hulp van zijn grote teen, de bal te raken en bijna door de benen van Manuel Neuer te spelen. De Duitse keeper hield zijn hoofd echter koel en pakte de bal. Aan de andere kant jaagde Miroslav Klose door op Gerard Piqué en ontfutselde hem de bal. In het vervolg was de bal echter voor Iker Casillas.

Na bijna een kwartier spelen was Puyol dichtbij een treffer, maar kopte de bal na een voorzet vanaf de rechterkant over het Duitse doel. Die Mannschaft slaagde er daarna wel in om de Spanjaarden korte tijd onder druk te zetten, maar wisten nauwelijks voor dreiging te zorgen. Spanje wist de kleine Duitse storm te doorstaan en nam het heft daarna weer over. De kansen bleven echter uit, waardoor beide keepers in het eerste half uur eigenlijk nauwelijks wat te doen hadden. Een poging van Piotr Trochowski was het enige wapenfeit van de Duitsers, waar de Spanjaarden vooral moeite hadden om bij het doel van Neuer te komen. In de staart van de eerste helft kregen beide landen nog een goede kans, maar er werd tot op heden niet gescoord.

Spanje zorgde voor een mooie opening van de tweede helft. Na een uitstekende rush van Pedro kwam de bal bij Xabi Alonso terecht, die de bal uiteindelijk naast het Duitse doel werkte. Vlak daarna was het opnieuw de middenvelder, die een enorme kans kreeg. De speler had zijn vizier echter weer niet op scherp staan. De Spanjaarden voerden de druk steeds verder op. Na bijna een uur spelen was Pedro bijna trefzeker, maar hij miste scherpte. In de nastoot waagde ook Andrés Iniesta een poging. Ook hij wist het doel niet te vinden.

Spanje ging maar door met het creëeren van kansen, waardoor Sergio Ramos een goede mogelijkheid kreeg. Hij werd echter afgestopt door Lukas Podolski, die zich even een verdediger waande. In de 69e minuut veerden de Duitse fans op, aangezien Toni Kroos een enorme kans kreeg. De middenvelder wist dit buitenkansje niet tot doelpunt te promoveren. Uiteindelijk bezweek Duitsland alsnog onder de druk van Spanje, waardoor Puyol zijn hoofd tegen de bal wist te zetten. Neuer was kansloos, waardoor de Spanjaarden aan de leiding gingen.

Vlak na de treffer kreeg Kroos een aardige mogelijkheid, maar vond het doel niet. In de slotfase liep Pedro vanaf de middenlijn naar het doel van Neuer. De aanvaller had de bal eigenlijk breed moeten leggen op invaller Fernando Torres, maar koos voor eigen succes. Dit kwam hem uiteindelijk op de nodige kritiek te staan. Bondscoach Vicente del Bosque reageerde hierop door de speler onmiddellijk van het veld te halen.

In de slotfase begon de defensie van Spanje te kraken, maar Casillas hoefde uiteindelijk niet meer te vissen. Hierdoor speelt Spanje zondag a.s. in de finale tegen Nederland.


 

Duitsland

0 - 1

Spanje


    74' Puyol
 
 
Stadion: Durban Stadium, Durban
Toeschouwers: 62.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Mertesacker
Friedrich
Boateng (Jansen/52)
Khedira (Gomez/81)
Schweinsteiger
Trochowski (Kroos/62)
Özil
Podolski
Klose
  Casillas
Ramos
Pique
Puyol
Capdevilla
Pedro (Silva/86)
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Marchena/90+3)
Iniesta
Villa (Torres/81)