Nederland naar finale WK!

Voor de derde maal in de geschiedenis heeft Nederland de finale bereikt van een WK voetbal. Uruguay werd zojuist met 2-3 verslagen.

In het begin was het Uruguay dat het meeste balbezit had. Toch was het Nederland met de eerste kans van de wedstrijd. Muslera kon een voorzet niet goed wegwerken, het schot van Kuyt ging echter over. Alvaro Pereira probeerde Stekelenburg in de negende minuut te verschalken vanaf meer dan vijftig meter, maar de doelman van Nederland liet zich niet verrassen. In de tiende minuut zette Kuyt de bal goed voor, maar doelman Muslera wist de bal te pakken.

Een minuut later kreeg Uruguay zijn eerste kans van de wedstrijd. Forlán kwam goed vrij, maar een misverstand met Cavani voorkwam erger voor Oranje. Robin van Persie ging in de zeventiende minuut goed aan, en leek het doel van Uruguay te verschalken, maar hij liep stuk op een verdediger. In de achttiende minuut kwam Nederland dan toch op voorsprong. Van Bronckhorst haalde van zo'n dertig meter uit en de bal was voor de Zuid-Amerikaanse keeper niet te houden.

Uruguay probeerde op zoek te gaan naar de gelijkmaker maar liep zich steeds stuk op de Nederlandse verdediging. Cáceres probeerde na een hoekschop een omhaal en raakte daarbij De Zeeuw midden in zijn gezicht waarbij een opstootje ontstond. Na verzorging kon de Ajacied weer verder spelen. Na een mooie actie van Van Persie werd Robben even later op het laatste nippertje afgestopt door Cáceres. Uruguay werd naarmate de eerste helft vorderde wel wat sterker. Zo verloor Sneijder de bal op een gevaarlijke plaats. Cavani deed het eerst goed, maar had dan te veel tijd nodig om voor te zetten en Mathijsen kon hem ontzetten.

In de 41e minuut was het Forlán die voor de 1-1 zorgde. De spits schoot van zo'n twintig meter en Stekelenburg verkeek zich op de baan van de bal en was kansloos. Oranje leek de weg even kwijt te zijn en Uruguay leek moed te putten uit de treffer. Een vrije trap van Forlán werd vervolgens door Stekelenburg gepakt. 1-1 was ook de ruststand.

Rafael van der Vaart kwam na de rust het veld in als vervanger van Demy de Zeeuw. Robben kreeg de bal en wilde een actie maken, maar de verdediging van Uruguay was alert. Robben kon daardoor geen kant op en gaf de bal dan maar af. Uruguay kreeg in de 50e minuut een kans. Stekelenburg stond niet in het doel, maar Van Bronckhorst wist Oranje voor een achterstand te behoeden. Muslera schatte even daarna een hoekschop van Van der Vaart niet goed in, maar de bal waaide voorbij de tweede paal.

Uruguay zette goed druk op de Nederlanders in balbezit. Oranje had zo meer moeite om op te bouwen. Stekelenburg leek met een blessure te kampen die hij eerder bij een botsing met een tegenstander opliep. Vooralsnog kon hij gewoon door. Nederland hield de bal een eeuwigheid in de ploeg, maar een kans afdwingen lukte niet. In de 66e minuut kregen de Zuid-Amerikanen via een vrije trap wederom een kans. De vrije trap van Forlán kon echter door Stekelenburg worden gestopt. Even daarna was Nederland dicht bij de 1-2. In eerste instantie werd het schot van Van Persie gestopt en in de rebound schopte Robben de bal net over.

In de zeventigste minuut kwam Nederland alsnog op 1-2. Het schot van Sneijder veranderde van richting en hobbelde het doel in.  Nederland liet de bal goed rondgaan. Kuyt kreeg tijd en ruimte om de bal in de zestien te droppen en Robben knikte de bal via de paal in doel: 1-3. De wedstrijd leek te zijn beslist. Nederland controleerde de wedstrijd en probeerde de bal in de ploeg te houden. Robben kreeg in de 82e minuut de kans op de 1-4. De doelman van Uruguay was echter attent. Uruguay kon het tempo niet verhogen en Nederland had alle tijd. In de blessuretijd kwam Uruguay nog op 2-3 door een treffer van M.Pereira en dat was ook de eindstand.