Ruim honderd roofvogels gedood in Friesland

In Friesland zijn de eerste zes maanden van dit jaar meer dan honderd roofvogels gedood. Bij de Friese Milieu Federatie zijn 104 zekere gevallen gemeld.

Een belangrijk deel wordt veroorzaakt door mensen die zeggen weidevogels te beschermen, laat de organisatie weten. De werkelijke cijfers zouden veel hoger zijn.

Vooral de buizerd (75), bruine kiekendief (14) en havik (12) moeten het ontgelden. In 28 gevallen was sprake van vergiftiging en 25 keer werden nesten met eieren of jongen uit een boom gegooid. Zeker tien keer werd een roofvogel afgeschoten. Ook werden geregeld eieren vernield. Volgens de federatie is Friesland de 'trieste' koploper in Nederland.

De cijfers zouden hoger liggen omdat met name in het noord-westen van de provincie weinig systematisch onderzoek wordt gedaan. Bovendien worden delen van Friesland al jaren niet meer onderzocht omdat hier alle nesten systematisch worden 'vervolgd', aldus de federatie. Dit zou sommige onderzoekers demotiveren om dergelijke gebieden nog te inventariseren.