[Tour de France] Uitslag tweede etappe

De tweede etappe in de Tour de France, van Brussel naar Spa over 201 kilometer, is gewonnen door de Fransman Sylvain Chavanel. De 31-jarige Fransman, die zijn tweede zege boekte in een Tour de France, kwam alleen over de finish en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Na tien kilometer koersen was het Chavanel die wegsprong uit het peloton. Hij kreeg gezelschap van Lloyd, Roelands, Burghardt, Pineau, Taaramäe, Turgot en Gavazzi. Na 33 kilometer koersen hadden ze al een voorsprong van bijna zes minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die ze kregen, want daarna liep het langzaam terug.

In het peloton begon men te rijden en onder aanvoering van Saxobank, de ploeg van geletruidrager Fabian Cancellara, liep de voorsprong terug. Zo'n 57 kilometer voor de meet vond er een valpartij in het peloton plaats. De renners, die betrokken waren bij de val, konden, op Mickaël Delage na, verder. De Fransman van Lotto moest opgeven.

Zo'n 38,5 kilometer voor de finish was het de Belg Roelands die alleen aan kop reed. Sylvain Chavanel wist zich bij hem aan te sluiten. De rest van de oude kopgroep was teruggehaald door het peloton. Chavanel wist op de Col de Stockeu Roelands van zich af te schudden en ging alleen verder. Uit het peloton probeerde verschillende renners te ontsnappen. In de afdaling kwamen wederom veel renners ten val, waaronder Gavazzi en Andy Schleck. Op het eerste gezicht leek het ernstig, maar de Luxemburger ging toch verder. Ook Niki Terpstra, Tyler Farrar en Petacchi vielen, maar konden toch hun weg vervolgen.

Aan de kop kon Roelands weer bij Chavanel aansluiten. Het peloton was door de vele valpartijen een stuk kleiner geworden. De gebroeders Schleck, Lance Armstrong en Alberto Contador waren de belangrijkste namen die niet in het kleine peloton zaten. Vooraan had Chavanel Roelands weer van zich weten af te schudden. De groep van Armstrong en Contador wist een achterstand van twee minuten op het peloton, dat de benen stil hield, goed te maken en sloten zich weer aan. Hierdoor konden de gebroerders Schleck vijftien kilometer voor de streep ook weer bij het peloton aansluiten.

Op negen kilometer van de meet was de voorsprong van Chavanel op het peloton twee minuten en vijftig seconden. In het peloton reed men niet meer en daardoor ging Chavanel, renner van Quick Step, eenvoudig naar de dagwinst en pakte hij ook de leiding in het algemeen klassement. Zijn ploeggenoot Pineau is bovendien morgen de eerste drager van de bolletjestrui.