Vakantiefiles vooral in buitenland verwacht

Het begin van de zomervakantie voor het noorden van Nederland leidt het komende weekeinde vooral in het buitenland tot files. Maar ook in Nederland staan vrijdag vanaf de middag veel files, verwacht de ANWB. Voor 925.000 Nederlanders begint vrijdag de vakantie.

Vooral in het midden van Nederland loopt het verkeer dan vast. Knelpunten zijn te vinden op de A1, de A28 en de A50. De A2 tussen Amsterdam en Den Bosch loopt naar verwachting ook vol.

Het North Sea Jazz Festival zorgt ervoor dat wegen rond Rotterdam vrijdag ook overbelast raken. De wegen rond Maastricht krijgen het zwaar door een reeks concerten van André Rieu en Q-dance in de Amsterdam ArenA trekt zaterdagavond tienduizenden bezoekers. Komend weekeinde wordt in Weert het festival Bospop gehouden.

De Franse politie waarschuwt dat zaterdag grote drukte op de routes naar het zuiden wordt verwacht. De langste files staan doorgaans in de Rhône-vallei op de A6/A7 en de A10 bij Orléans. De Tour de France zorgt zaterdag en zondag voor drukte in de Franse Alpen.

In Duitsland worden vollere snelwegen verwacht in het noorden en oosten van het land. De ANWB verwacht in het noorden de meeste drukte bij Hamburg en Bremen. In het zuiden loopt het verkeer in de wijde omgeving van München vast.

De A10 tussen Salzburg en Villach wordt in Oostenrijk het grootste knelpunt. Daar stond zaterdag al meer dan twintig kilometer file door werkzaamheden. In Zwitserland dreigen vakantiegangers urenlang vast te komen staan voor de Sint Gotthardtunnel.