Turkije eist nog excuses van Israël

Turkije lijkt zijn houding tegenover Israël te verzachten. Ankara eist alleen nog excuses van de Israëlische regering voor de aanval op een hulpkonvooi voor Gaza eind mei, waarbij negen Turken omkwamen. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, maandag in de krant Hürriyet.

Hij zei dat Turkije zijn diplomatieke banden met Israël zal verbreken, als dat land geen verontschuldigingen aanbiedt. De Turkse regering eiste eerder nog een internationaal onderzoek naar het incident, maar heeft deze voorwaarde nu losgelaten. Israël is een eigen onderzoek begonnen. Davutoglu zei daarmee te kunnen leven.

De minister liet verder weten dat Turkije zijn luchtruim heeft gesloten voor alle Israëlische militaire vluchten. Eerder werd al een gezamenlijke oefening van de Turkse en Israëlische luchtmacht door Ankara geannuleerd.

Update 15:53 uur:

Avigdor Lieberman, Israëlisch minister van buitenlandse zaken, heeft al aangegeven dat zijn land niet van plan is zijn excuses te gaan aanbieden. Dit zei Lieberman eerder maandag tijdens zijn staatsbezoek aan Letland.