[Kwartfinale] Spanje klopt Paraguay

Spanje heeft zich als laatste land geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal. In Johannesburg werd Paraguay met 0-1 geklopt.

Paraguay begon met een sterk gewijzigd elftal aan het duel. In vergelijking met de vorige ronde stonden er zes andere namen in de basis. Spanje begon met dezelfde elf spelers. In het eerste kwartier waren beide ploegen vooral elkaar aan het aftasten. Kansen waren er daarom in de beginfase op een paar kansloze afstandsschoten na niet.

De eerste serieuze mogelijkheid was na twintig minuten voor Paraguay. Alcaraz stond bij een vrije trap plotseling vrij, maar de bal was te hoog om erbij te kunnen. Het veldoverwicht was de eerste helft duidelijk voor Spanje, maar de laatste pass naar de spitsen ontbrak, waardoor de Spanjaarden nauwelijks dreigend konden zijn. De grootste kans tot dan toe kwam dan ook uit een afstandsschot, maar het schot van Xavi ging net over.

Na veertig minuten leek het er even op dat Paraguay op voorsprong kwam toen Valdez raak schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat Cardoso buitenspel stond. Paraguay leek in de slotfase van de eerste helft nog een goede mogelijkheid te krijgen uit een counter, maar Valdez profiteerde niet en schoot hoog over. De ploegen gingen dan ook rusten met 0-0.

Ook in de tweede helft was er het hetzelfde beeld, met een Spanje dat aanvallend onmachtig was. Fàbregas moest proberen hier na 55 minuten verandering in te brengen, als vervanger van de tegenvallende Fernando Torres. Vlak daarna kreeg Paraguay een penalty toen Cardoso werd vastgepakt. Hij nam hem zelf maar schoot zwak in, waardoor Cassilas hem simpel kon pakken. Een minuut later was er een penalty aan de andere kant voor Spanje na een licht duwtje van Alcaraz. Xabi Alonso schoot raak maar de penalty moest opnieuw genomen worden omdat er te snel werd ingelopen. De tweede keer werd de pingel gestopt door Villar.

Daarna leek Spanje wel steeds dreigender te worden. Een vrije trap van Xavi ging net over en een schot van hem op de rand van het strafschopgebied een meter naast. Na 83 minuten kwam Spanje op voorsprong. Het schot van Pedro kwam nog op de paal, maar in de rebound schoot Villa via de paal alsnog raak. Santa Cruz was vlak voor het einde van de reguliere speeltijd dicht bij de gelijkmaker, maar stuitte op Casillas. Spanje gaf de voorsprong niet meer weg en treft in de halve finale Duitsland, wat een herhaling is van de EK finale van twee jaar geleden.

Paraguay

0 - 1

Spanje


  83' Villa 
 
 Gele kaart: Alcarez, V Caceres, Morel (Paraguay), Piqué, Busquets (Spanje)
 
Stadion: Ellis Park , Johannesburg
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Batres (Gua)
Bijz: Cardozo mist pen. (59), Xabi Alonso mist pen (61)
 
Opstelling:   Opstelling:
Villar
Verón
Da Silva
Alcaraz
Morel
Santana
V.Caceres (Barrios/84)
E.Barreto (Vera/64)
Riveros
Cardozo
Valdez (Santa Cruz/72)
  Casillas
Ramos
Piqué
Puyol (Marchena/84)
Capdevila
Iniesta
Busquets
Xavi
Xabi Alonso (Pedro/75)
Villa
Torres (Fàbregas/55)