Rechtbank: pokeren is geen kansspel

Pokeren is geen kansspel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Justitie vervolgde een organisator van een pokertoernooi in Den Haag in december 2006 omdat hij de wet op de Kansspelen zou hebben overtreden. De rechtbank sprak de man vrij omdat geen sprake zou zijn van een kansspel.

De Hoge Raad bepaalde in 1998 al dat poker een kansspel is. Ook het ministerie van Justitie beschouwt poker als een kansspel. Daarom mag het alleen in Holland Casino worden gespeeld. Justitie wees er op dat pokeren in 35 Europese landen als kansspel wordt gezien.

De verdediging stelde echter dat poker inmiddels een ander soort spel is geworden. Eerdere uitspraken zouden daarom zijn verouderd. Volgens de verdachte komt bij het spel bijvoorbeeld ook tactiek, ervaring en psychologie kijken.

Dat sommigen het als kansspel spelen, betekent volgens hem niet dat het een kansspel is. Een potje voetbal kan bijvoorbeeld ook als kansspel worden gespeeld.

De rechtbank wijst er op dat nooit wetenschappelijk overtuigend is bewezen dat poker een kansspel is. Dat het spel in andere landen als kansspel wordt aangemerkt, betekent niet automatisch dat het zo is.

Een onderzoek waaruit zou blijken dat poker een kansspel is, laat volgens de rechtbank te veel ruimte voor subjectieve waarneming. Uit een ander, beter onderzoek dat Ben van der Genugten vorig jaar aan de Universiteit van Tilburg voltooide zou juist blijken dat poker geen kansspel is.

Rechtbank: pokeren is geen kansspel
Rechtbank: pokeren is geen kansspel (Foto: Novum)