Cyprus: Russische spion verdwenen

De vermoedelijke Russische spion die sinds woensdag voortvluchtig is, heeft Cyprus zeer waarschijnlijk verlaten. Dat heeft de Cypriotische minister van justitie, Loucas Louca, gezegd.

Louca zei vrijdag dat het onwaarschijnlijk is dat de op een Canadees paspoort reizende Christopher Metsos (54) zich nog in het land bevindt. Metsos wordt door Washington gezocht omdat hij geld zou hebben verstrekt aan een groep personen die in de Verenigde Staten spioneerde voor Rusland.

Metsos werd dinsdag gearresteerd door de internationale politieorganisatie Interpol toen hij met zijn vriendin aan boord wilde gaan van een vlucht naar Boedapest. Hij werd woensdag op borgtocht vrijgelaten omdat hij bereid was zijn reisdocumenten in te leveren, toezegde zich dagelijks te melden op het politiebureau en een borgsom van 27 duizend euro betaalde. Hij verdween echter spoorloos.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei vrijdag geen enkele reden te hebben aan te nemen dat Metsos in Rusland is.

Wellicht is Metsos naar het noordelijke, Turkse deel van Cyprus vertrokken. Deze helft van het eiland wordt alleen door Turkije erkend en heeft geen uitleveringsverdragen met andere landen. Van hieruit is het mogelijk Turkije per vliegtuig te bereiken. Bovendien vertrekken hier veerboten naar Turkije, Libanon en Syrië.

Drie leden van de groep die verdacht wordt van spionagepraktijken voor Rusland moesten vrijdag in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen. Twee van hen gaven toe dat ze Russische staatsburgers zijn die in de Verenigde Staten onder een valse identiteit leefden. Volgens de aanklagers bewaarden de twee -een stel met kleine kinderen- honderdduizend dollar in contant geld, valse paspoorten en ander identiteitsbewijzen in een kluis.

Zes anderen kwamen al eerder voor en één werd op borgtocht vrijgelaten. Enkele verdachten zouden al meer dan tien jaar informatie vergaren voor Rusland.

Submitter:  Bron: Novum/AP