Problemen met pro-Duitse vlaggen in Berlijn

Veel allochtone Duitsers zijn tijdens het WK voetbal voor Duitsland en steken dat niet onder stoelen of banken. Door middel van vlaggen geven zij hun steun aan het Duitse voetbalelftal. Helaas blijkt dat voor extreemlinkse activisten een doorn in het oog. ‘Met de vlag zwaaien is een terugval in nationalistische ressentimenten’.

Een van die allochtonen is Ibrahim Bassal, die een elektronicawinkel heeft in de migrantenwijk Neukölln in Berlijn. De vlag aan zijn gevel meet maar liefst 20 bij 5 meter en naast de steunbetuiging aan het Duitse voetbal beoogt Bassal nog een ander doel. “Ik wil laten zien dat dit ons land is en onze buurt. Hier wonen niet alleen criminelen”.

Zijn vlag werd in heel Duitsland bekend toen extreemlinkse ‘autonomen’ eisten dat Bassal de vlag zou verwijderen. Hun argument om dat te doen was dat ‘de vlag nationalisme stimuleert en nazi-gevoelens bij Duitsers opwekt’. Bassal zelf vindt het maar een vreemd verhaal. “We wonen en werken al tientallen jaren in Berlijn, onze kinderen zijn hier geboren. Het is toch logisch dat we Duitsland steunen? Wat heeft dat met nazi’s te maken?” Hij weigerde om op de eis in te gaan, waarop de vlag ‘verdween’.

Dit is al de derde”, zegt Bassal. Uit voorzorg hangt hij de vlag, die vijfhonderd euro kost, alleen op als Duitsland speelt. De vlaggengekte gaat overigens gewoon door, bij veel zaakjes met allochtone eigenaars zijn Duitse vlaggetjes niet weg te denken. De haat tegen het ‘zwart-rood-gele vod’ geeft wel reden tot voorzichtigheid. Falafelverkoper Hassoun zegt: “Ik doe alleen nog vlaggetjes aan mijn auto als ik achter het stuur zit, de kans is groot dat ze anders worden afgebroken”.

De extreemlinkse scene heeft grote moeite met het vrolijke voetbalpatriottisme. “Voor ons is het zwaaien met de vlag een politieke daad, een terugval in territoriaal denken en nationalistische ressentimenten”, meldt een activist anoniem.

Veel allochtone Duitsers identificeren zich met bijvoorbeeld Mesut Özil of Sami Khedira en wapperen daarom met de Duitse vlag. Voor de principiële ‘autonomen’ is dat geen argument, iedere vorm van nationalisme is verdacht. De activisten volgen het WK intussen wel. In een ‘antinationale ambiance’ worden de wedstrijden gevolgd, maar ieder vertoon van de Duitse driekleur wordt geweerd.

Foto's van de controversiële vlag zijn hier te bekijken.