Nieuwe sancties VS tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn handtekening gezet onder nieuwe sancties tegen Iran. De Verenigde Staten willen met de strafmaatregelen voorkomen dat de islamitische republiek de hand legt op nucleaire wapens.

De Amerikaanse sancties bestraffen onder meer banken die zaken doen met de machtige Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het Iraanse bewind. Dergelijke financiële instellingen kunnen worden geweerd uit de Verenigde Staten. "We raken de mogelijkheid van de Iraanse regering om zijn nucleaire programma te financieren en te ontwikkelen in het hart", zei Obama. De maatregelen laten volgens de president aan Iran zien "dat zijn daden gevolgen hebben".

De nieuwe sancties van de VS gaan verder dan de strafmaatregelen die de VN-Veiligheidsraad vorige maand aannam. Die resolutie was vooral een aanscherping van het wapenembargo tegen Iran.

Iran heeft een aantal reactoren om uranium te verrijken, naar eigen zeggen voor vreedzame doeleinden. Westerse regeringen vrezen echter dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens.