Geen cel voor te vondeling leggen baby

Een 24-jarige Duitse vrouw hoeft niet de cel in voor het te vondeling leggen van haar baby. Het OM eiste maandag wel dat ze wordt behandeld voor haar problemen. De twee dagen oude baby werd 13 september gevonden in de Fockema Andrealaan bij het Diakonessenhuis in Utrecht.

Bij de baby lag een brief waarin stond dat het kind Lily heet. In november leidde een anonieme tip naar de vrouw. De vrouw verklaarde op de zitting dat zij ongewenst zwanger was geworden en zich niet geschikt achtte het kind op te voeden. Daarom wilde ze de baby niet houden en ging ze naar het ziekenhuis.

Bij het ziekenhuis zocht ze naar een luik waar een moeder in nood een baby in kan leggen zodat het gelijk verzorgd wordt. In Duitsland hebben sommige ziekenhuizen dergelijke 'Babyklappe'. Ze kon zo'n luik echter niet vinden, waarop ze de baby achterliet op een plek dichtbij het ziekenhuis. Een halfuur later werd de baby gevonden.

De vrouw is verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie rekent het haar desondanks aan dat zij haar eigen belang boven dat van haar pasgeboren baby heeft gesteld. De officier van justitie eiste ook dat de rechtbank in Utrecht de vrouw veroordeelt tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ook wil justitie dat ze contact met de reclassering moet onderhouden.

De vrouw heeft het kind inmiddels ter adoptie afgestaan.